Koronan kurittama urheilu nostaa päätään käyttämällä päätään. Susien perinteinen jalkapallon Tykkimäkiturnaus junioreille olisi pitänyt pelata toukokuussa, mutta alkumetrien rajoitustoimet soittivat seurassa kelloja täsmälleen oikeaan aikaan.
Sudet teki siirtopäätöksen maaliskuun lopussa. Oikea-aikainen reagointi mahdollisti sen, että tilalle löytyi kalenterista mitä oivallisin vaihtoehtoinen aika. Juniorit pääsevät irti Kouvolassa tulevana viikonvaihteena, joka tuntuu olevan vastaus todella monen seuran pelinälkään, ja kesän viimeisenä viikonvaihteena se on perinteisesti niin koululaisille kuin perheillekin mitä mainioin hetki käydä vielä kotimaassa jossakin.
– Joukkueita ilmoittautui ennätysmäärä eli 112. Olemme nyt ensimmäistä kertaa ottaneet käyttöön myös Kuusankosken urheilupuiston. Kenttiä on kuudella alueella, mikä takaa sen ettei missään ole kerrallaan lähelläkään 500 henkeä samassa paikassa, Susien tapahtumapäällikkö Nanne Lindberg painottaa.
Kuusi paikkaa, paljon kenttiä
Mainitut kuusi aluetta ovat Lehtomäki, Sarkola, Valkealan urheilukeskus, Koria, Kuusankosken urheilupuisto ja Saviniemi.
Kenttien määrä on joukkueiden määrää vilkaistaessa tietenkin jotain aivan muuta, koska täydellä miesten kentällä ei turnata. Lisäksi Valkealasta löytyy kaksi erillistä pelialustaa, pääkenttä ja tekonurmi, sekä Saviniemestä peräti kolme, kun europeleissä kuuluisaksi tulleen pääareenan ohella pelataan myös harjoituskentällä ja jopa hallissa.
– Otteluita on ohjelmassa 300 kaikkiaan 13 sarjassa. Muutama sarja pelataan loppuun suoraan sarjamuotoisena, mutta suurimmassa osassa käydään sunnuntaina sijoitusottelut, Lindberg kertoo.
Jos jokainen joukkue toisi mukanaan suurimman mahdollisen määrän pelaajia, pelkkä urheilijoiden määrä olisi jo yli 1500 tyttö- ja poikanappulaa. Osa joukkueista tulee varmasti kutistetulla kokoonpanolla, mutta seuran kotipaikasta ja joukkueen koosta riippumatta yksi asia yhdistää kaikkia – mahdoton pelaamisen nälkä.
– Koko ajan olemme tiedottaneet tulijoille, että koronan takia nopeatkin muutokset ovat mahdollisia. Esimerkiksi majoitus on ollut rallicrossin MM-osakilpailun vuoksi haasteellista, mutta kaikki vaihtoehdot on perattu ja mukaan tulevat seurat ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä, koska kaikki haluavat pelata.
Talkoita ja yhteistyötä
Peräti 300 ottelun tuomitseminen paikallisin tuomarivoimin olisi käytännössä tekemätön paikka. Tästä syystä otteluiden kontrolloinnissa käytetään aina nuorempiin päin siirryttäessä pelinohjaaja-tyyppisiä päältä katsojia.
Paikalliset erotuomarit hoitavat ison urakan tiukimmissa peleissä. Pelinohjaajiksi on lisäksi lupautunut ilahduttava määrä KJP Susien edustusjoukkueen, MYPA:n edustusjoukkueen ja Ponnen edustuksen miespelaajia sekä myös FC Peltirummun pisimmälle ehtineitä tyttöjunioreita.
Kouvolalainen jalkapalloilu on pitkälti pakon sanelemana tiivistämässä yhteistyötään niin, että ensi vuonna Susien, MYPA:n, Kajon, Ponnen ja Kumu JT:n junioritoiminta saa lisää hartioita yhteistyöllä Kouvolan Jalkapallon KJP:n lipun alla.
Yhteistyökyvystä ja -tarpeesta saadaan jo Tykkimäkiturnauksessa hyvää esimakua.
– Kumu JT otti hoitaakseen ensimmäistä kertaa mukana olevan Kuusankosken urheilupuiston toimitsijatehtävät. Lisäksi olemme tähän turnaukseen perustaneet yhteisjoukkueita Susien ja Kajon sekä Susien ja Kumu JT:n kesken. On hienoa huomata, että yhteistyöhön on paikkakunnalla halua ja asennetta, Tykkimäkiturnauksen kanssa huiman urakan yli 200 vapaaehtoisen kanssa työstävä Nanne Lindberg hehkuttaa.
Vain pohjoinen puuttuu
Kun pelit alkavat lauantaina kello 9.00, käytännön syistä Lapin tai Kainuun joukkueita ei Kouvolassa nähdä. Muuten seuravalikoima on ilahduttavan laaja ja värikäs.
Ääripäitä maantieteellisesti edustavat esimerkiksi FC Siili Siilinjärveltä ja Sastamala sekä Tampereen ja Jyväskylän seudut.
Pääkaupunkiseudultakin joukkueita on mukana, esimerkiksi Leppävaara, Espoon Kasiysi ja Itä-Hakkila sekä JäPS.
Ottelu- ja pelaajamäärä tarkoittavat vääjäämättä, että koronamääräyksiä on pitänyt lukea pitkään ja hartaasti. Kenttien suuri määrä tarkoittaa kuitenkin onneksi sitä, että rajoja ei edes hätyytellä, ja joka tapauksessa juniorit turnaavat raikkaassa ulkoilmassa.
Talkooporukan ydinryhmällä riittikin puuhaa vielä sen jälkeen, kun Kouvolan kaupungin lahjoittamat kassit oli täytetty kunkin joukkueen materiaalipaketilla. Edessä oli nimittäin käsidesitelineiden suunnitelu ja toteutus.
Korona on otettu huomioon esimerkiksi siten, että palkintoseremonioita ei ole. Kustakin pärjänneestä joukkueesta yksi henkilö käy hakemassa pokaalin, jonka jälkeen joukkue voi juhlistaa menestystä keskenään. Joukkokättelyitä ei siis ole.
Teksi & kuvat: Markku Lintula, Sudet